top of page

Werken met een visuele strategie in jouw webshop

Je gaat aan de slag met productfotografie, want jouw webshop en social media hebben visuele invulling nodig. Je besluit deze week die foto’s eindelijk eens te maken. Maar je start zonder plan en daardoor weet je niet precies wat je gaat doen.


Ga aan de slag met een visuele strategie

In een visuele strategie-sessie duik je in alles wat je moet weten voordat je aan de slag gaat met (in dit geval) productfotografie. Je gaat een concreet plan maken waardoor het voor jou duidelijk wordt wat je precies gaat fotograferen. Daar komt bij kijken dat je gaat brainstormen over de sfeer van jouw productfoto’s, het bepalen van de benodigde props en materialen en een datum prikken voor jouw shoot-momenten.


Waarom heb je een visuele strategie nodig?

Het grootste voordeel van werken met een visuele strategie is dat al jouw productfoto’s bij elkaar gaan passen én dat je precies weet wat je moet doen. Nooit meer het gevoel van: ik moet nog foto’s maken *zucht* waarmee ga ik beginnen en wat heb ik nodig?


Wat heb je nodig voor een visuele strategie?

Je gaat aan de slag met een aantal elementen voor jouw visuele strategie die samen jouw persoonlijke draaiboek vormen. Dat draaiboek kun je op ieder moment erbij pakken zodat jij gericht aan de slag kunt met productfotografie.


Je begint met het creëren van een moodboard. Dit moodboard zal altijd het uitgangspunt worden wanneer jij gaat fotograferen. Je gebruikt een variatie aan beelden die samen de sfeer vormen voor jouw productfoto’s. Je mag ervoor kiezen om alleen maar productfoto’s te gebruiken, maar het is ook een goed idee om kleuren, materialen en soms ook foto’s van mensen te verwerken. Deze mensen kunnen jouw ideale klant zijn.


Een moodboard kun digitaal maken of juist van papier. Gebruik websites als Pinterest en Instagram voor jouw digitale moodboard dat je bijvoorbeeld maakt in Canva. Of knip uit een variatie van magazines en plak het resultaat op een groot vel papier.


Oké, het moodboard is gemaakt, check! Door naar de shotlist.Een shotlist is een lijst waarop je precies invult welke productfoto’s jij gaat maken. Met daarbij de bijbehorende props en ruimte om de foto af te kruisen als deze gemaakt is. Dus per productfoto krijg je dit:


Foto 1: Product X samen met product Y — props: droogbloemen, magazine, kop koffie — gefotografeerd: ja/nee


Deze lijst maak je iedere keer voordat je gaat fotograferen. Het lijkt misschien veel werk om iedere keer een nieuwe lijst te maken, maar het gaat je veel tijd opleveren wanneer je super gefocust aan de slag gaat. Je weet namelijk - na het invullen van de shotlist - precies welke producten je nodig hebt voor de shoot, welke props en materialen je moet verzamelen en hoeveel foto’s je gaat schieten.


Hulp nodig bij het vormen van een shotlist? Dan gaat mijn ebook Voorbereid van Start jou helpen!


Als laatste maak je een shoot-planning voor jouw productfoto’s. Want met één shoot-moment heb je (helaas!) niet genoeg productfoto’s. Bepaal zelf hoe vaak jij nieuwe productfoto’s gaat schieten. Heb jij bijvoorbeeld iedere week nieuwe producten in je shop? Dan raad ik je aan om ook iedere week te fotograferen. Wissel je wat minder vaak van collectie? Dan kun je werken met 1 á 2 keer een shoot-dag inplannen per maand.


Ik raad je aan om ook daadwerkelijk data in je agenda te prikken, zodat je écht aan de slag gaat met productfotografie!


In het kort

Een visuele strategie is echt iets voor jou als je altijd zonder plan aan de slag gaat met het fotograferen van jouw producten. Het bevat een moodboard, een shotlist (of eigenlijk meerdere) en concrete data wanneer jij aan de slag gaat. De inhoud van de visuele strategie verwerk je in een draaiboek dat je er altijd bij kunt pakken wanneer aan de slag gaat met productfotografie.


Hulp nodig?

Vanaf oktober breid ik mijn fotografie dienst uit met een visuele strategie-call. We duiken samen in het creëren van een moodboard, welke foto’s ik mag gaan creëren voor jou en wanneer ik voor jou aan de slag ga.


Op deze manier kan ik echt de foto’s creëren bij jouw product passen met de sfeer dat jij wilt dat het uitstraalt.


Enthousiast geworden? Vraag hier informatie aan over het laten fotograferen van jouw producten door mij!webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page