top of page

Welke productfoto’s voor webshop heb jij nodig?

Je hebt je producten gemaakt of ingekocht en nu is het tijd om deze te fotograferen en in jouw webshop te zetten. Je maakt snel even een foto waarop het hele product zichtbaar is en besluit deze foto te uploaden. Je hebt tenslotte veel producten die het liefst nu in je shop hebt staan! Maar heb je wel eens stil gestaan bij de productfoto’s die jij echt nodig hebt voor jouw webshop?


Starten met productfotografie kan nogal overweldigend zijn en met deze blog help ik je graag op weg in de wereld van productfotografie. Ik vertel je graag meer over welke productfoto’s voor jouw webshop nodig zijn in deze blog.

Een goede start

Je bent goed gestart met een foto waarop het gehele product zichtbaar is. Als potentiële klant wil je namelijk als eerst het volledige product zien. Op deze manier kun je gemakkelijk de foto’s scannen en direct bepalen of je het product wilt hebben.


Zo’n soort foto is de hoofdfoto van het product: de belangrijkste en eerste foto die de klant ziet. Zorg er dan ook voor dat het product er op zijn best uit ziet en ook goed zichtbaar is in de foto. Fotografeer het product voor een rustige achtergrond zoals wit of een andere passende kleur. Jouw potentiële klant zal dan niet afgeleid raken door props die jij gebruikt in je fotostyling. Het draait tenslotte om het product, niet om de fotostyling!


Maar jouw potentiële klant wil door middel van de juiste productfoto’s meer informatie krijgen. Eén productfoto is dus niet genoeg! Welke productfoto’s heb je dan nog meer nodig?

De beleving van het product

Als je een product koopt in de winkel, pak je vaak het product even vast. Je voelt het materiaal en bekijkt de details. Je neemt snel alle informatie over het product in je op. Maar wanneer je een product online koopt, mis je deze beleving.


Het is dus aan jou om deze beleving ook digitaal te kunnen geven aan jouw potentiële klant. Dit kun je doen door één of meerdere detailfoto’s toe te voegen.


Je maakt een detailfoto van een belangrijk detail van het product. Dat kan de sluiting of de opening zijn, het materiaal van dichtbij gefotografeerd of de inhoud van het product laten zien. Sommige producten hebben meerdere belangrijke details die je graag deelt in een productfoto. En als je twijfelt wat het belangrijke detail is van het product, bedenk dan eens: wat maakt het product zo uniek of belangrijk. En fotografeer dat detail!


Door een detailfoto toe te voegen heeft de klant toch het idee dat ze het product van dichtbij kan bekijken, alsof ze het product echt in handen heeft. Dit zorgt voor een positieve beleving!

De afmetingen van het product

Nog even terugkomen op de beleving die een potentiële klant heeft in een winkel. Een voordeel van het product in de winkel bekijken is dat je direct kunt zien wat het formaat is van het product. Er is geen twijfel mogelijk, want je ziet het product in het echt. Hoe kun je dat het beste doen in jouw webshop?


Ik raad je aan om als eerst de formaten van het product in tekst toe te voegen aan de productinformatie. Maar je kunt het jouw potentiële klant nog makkelijker maken door een formaatfoto te creëren voor het product.


Met een formaatfoto wordt in één oogopslag duidelijk wat het formaat is van het product. Het is dus belangrijk dat de afmetingen duidelijk wordt weergegeven in de foto. Er zijn twee opties om dit te doen:


Optie 1: fotografeer het product samen met een product dat altijd hetzelfde formaat heeft. Dit kan een verzorgingsproduct naast een kraan in een badkamer zijn. Of een sieraad dat gedragen wordt. Met deze optie wordt niet precies duidelijk wat het formaat van het product is, maar je krijgt als potentiële klant wel een idee hoe groot het product is.


Optie 2: fotografeer het product voor een egale achtergrond en verwerk de afmetingen van het product in de foto. Dit kun je doen in een programma zoals Canva of InDesign. Met deze optie lees je als potentiële klant wat de precieze afmetingen zijn en kun je deze vergelijken met bijvoorbeeld een product wat al in huis is.


De beste optie is om beide formaatfoto’s te gebruiken. De ene klant is meer visueel ingesteld en heeft voorkeur voor optie 1 en de andere klant wil het liefst lezen wat de formaten van het product zijn en kiest voor optie 2.


In het kort

Dus nog even in het kort. Je hebt meer dan één productfoto nodig per product. Om te beginnen heb je een hoofdfoto nodig: de eerste en belangrijkste foto van het product. Een productfoto met een egale achtergrond en het gehele product zichtbaar. Vervolgens voeg je één of meerdere detailfoto’s toe. Productfoto’s waarop het belangrijke detail van jouw product te zien is. En je maakt de serie foto’s af met één of twee formaatfoto’s. Je kunt kiezen voor een visuele formaat foto of juist tekstueel.


Tegenwoordig verwerken we visuele informatie veel sneller dan tekstuele informatie. Met deze productfoto’s verwerk je alle belangrijk informatie (hoe ziet het product er uit, wat zijn de belangrijkste details en hoe groot is het product) in verschillende en duidelijke productfoto’s. En hiermee vergroot jij weer de kans dat die potentiële klant, uiteindelijk over gaat tot aankoop. En dat is natuurlijk wat jij wilt!


Dus ga aan de slag met het creëren van meerdere foto’s voor ieder product. Bepaal van tevoren wat de belangrijke details zijn van ieder product, kies naast welk product jij het product gaat fotograferen voor de formaatfoto’s en zorg er voor dat jouw product op iedere foto straalt! Veel succes!


Vond je dit interessant en wil je jouw productfoto’s naar een nieuw niveau tillen? En kun je wel wat extra kennis gebruiken? Kijk eens naar mijn online basiscursus Fotografie voor Webshops. Ik leer je alle belangrijke basis elementen rondom jouw camera, fotostyling en het nabewerken van de foto’s. Zodat jij direct aan de slag kunt met het verbeteren van jouw productfoto’s! Klik hier voor meer informatie.

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page