top of page

Wat is tethered fotograferen en is het nodig voor productfotografie?

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Tethered fotograferen, misschien heb je er wel eens van gehoord. Of het is nieuw voor je, dat kan natuurlijk ook! Ik werk graag met een tether-kabel voor productfotografie.


Het houdt in dat je camera verbonden is via een kabel met jouw computer. Iedere foto die jij fotografeert, wordt direct zichtbaar op jouw computer. Zo kun je gemakkelijk beoordelen of de foto goed is of dat je nog aanpassingen moet doen. Een fijne manier om sneller aan het werk te gaan!


Wat heb je nodig?

Als je aan de slag gaat met tethered fotograferen, heb je een aantal dingen nodig. Ik leg het je uit:

1. Een camera — spreekt voor zich. Het is van belang dat er een mogelijkheid is om een tether-kabel aan te sluiten op jouw camera.


2. Een computer — ik werk zelf graag met mijn Macbook, maar iedere computer doet het werk. Zorg ervoor dat je beeldscherm helder is, zodat je de foto’s goed kunt bekijken.


3. De tether-kabel — de kabel die ervoor zorgt dat de foto’s van jouw camera direct naar jouw computer worden verplaatst. Voordat je een tether-kabel koopt, check of je de juiste kabel hebt gevonden: de kabel moet wel in jouw camera passen.


4. De software — wanneer ik tethered fotografeer, werk ik met Lightroom Classic. Maar een ander bekend programma is Capture One. Sommige camera’s hebben een eigen software waarmee je ook tethered kunt fotograferen. Mijn voorkeur gaat op dit moment uit naar Lightroom Classic.


Waarom tethered fotograferen?

Het grootste voordeel van tethered fotograferen is dat ik sneller kan werken, maar ook nauwkeuriger. Ik zie direct de productfoto’s op groot scherm en kan dus ook meteen beoordelen of het product er goed op staat of dat ik wellicht nog wat aanpassingen moet doen (in de instellingen of in fotostyling).


Het kost misschien wat meer tijd met het opbouwen, je moet een plekje vinden voor jouw computer en voldoende ruimte hebben om te fotograferen. Ook moet je op jouw computer nog het programma starten en instellen waar de foto’s worden opgeslagen. Maar die tijd haal je in wanneer je heel snel kunt beoordelen of de foto goed is!Ben je enthousiast geworden?

Je kunt hier een tether-kabel shoppen.*


* Dit is een affiliate link. Dit betekent dat ik een klein percentage over het aankoopbedrag ontvang. Uiteraard hoef jij niks extra's te betalen!

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page