top of page

Voorkom deze fouten in jouw productfoto’s

Bijgewerkt op: 4 okt. 2021

Als ik rondkijk op Instagram en in webshops zie ik een aantal fouten voorbij komen als het gaat om productfoto’s. In deze blog deel in de fouten die anderen maken, zodat jij die fouten niet hoeft te maken!


Witbalans is een cruciaal onderdeel van fotograferen. Het heeft invloed op de kleurtemperatuur en dus op de kleur van jouw foto. Wanneer jij de witbalans niet goed instelt, bestaat er een kans dat jouw productfoto erg flets wordt of juist een blauwe/oranje waas heeft. Het gevolg? De kleuren van jouw product kloppen niet meer met de werkelijkheid en dat is zonde!


Maar hoe los je dat op? Stel altijd jouw witbalans in op automatisch, de meeste camera’s kunnen goed inspelen op het licht dat zij ‘zien’. En wanneer de automatische witbalans niet zijn werk doet, de foto’s worden juist erg blauw of oranje, dan ga je zelf aan de slag! Is het zonnig? Dan stel je de witbalans in op het zonnetje. Bewolkt? Stel je hem in op bewolkt. Etc.

De tweede fout die ik graag aankaart, is het gebruiken van slechte belichting. En slechte belichting kan betekenen dat er te weinig licht aanwezig is of juist teveel.


Want wanneer jij te weinig licht gebruikt bij het schieten van jouw productfoto, zal jouw productfoto nooit helemaal scherp worden. Maar wanneer jij juist teveel licht gebruikt, bestaat er een kans dat aantrekkelijke details van jouw product verloren gaan op de foto. Allebei zonde! Zorg er dus voor dat je voldoende belichting gebruikt, of dat daglicht is of kunstlicht, dat mag je zelf bepalen!


En de laatste fout die gemaakt wordt, is het fotograferen van ‘vieze’ producten. Foto’s waarop pluisjes, vingerafdrukken of vet vlekken zichtbaar zijn, zijn een echte no-go. Zorg er goed voor dat jouw product helemaal schoon is. Werk eventueel met stoffen handschoenen* om te voorkomen dat jouw vingerafdrukken zichtbaar zijn!


Wil je meer leren over de instellingen van jouw camera? En nooit meer fouten maken wat betreft de instellingen? In de eerste module van mijn basiscursus Fotografie voor Webshops leer jij jouw camera volledig kennen en kun je zelfverzekerd aan de slag! Lees hier meer informatie over de cursus.


*Het product bevat een affiliate link. Dit betekent dat ik een klein percentage over het aankoopbedrag ontvang. Uiteraard hoef jij niks extra's te betalen!

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page