top of page

VIDEO: Formatteer jouw SD kaart na productfotografie

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Wanneer je producten fotografeert met een camera, werk je ook met een SD kaartje. Jouw camera slaat de foto’s op, op het SD kaartje en via dat kaartje kun jij de foto’s weer op jouw computer zetten. Maar er is één veelgemaakte fout en dat is: het niet formatteren van jouw SD kaartje. In deze video leg ik uit wat het betekent, wat de risico’s zijn van het niet formatteren en hoe je het kunt doen!

Wat is formatteren?

Wanneer je jouw SD kaartje formatteert, worden alle gegevens verwijderd. Er blijft dus helemaal niets meer staan op het SD kaartje. Formatteer dus ook het kaartje wanneer je zeker weet dat je alle foto’s en video’s op jouw computer hebt gezet. Want je kunt ze niet meer terughalen wanneer je op formatteren hebt geklikt.


Waarom formatteren?

Ik hoor je denken, waarom zou ik mijn SD kaartje formatteren? Wanneer je steeds de foto’s en video’s van jouw SD kaartje verwijderd, dus niet formatteert, blijft er altijd een beetje informatie per foto of video staan op jouw SD kaartje. En dat kleine beetje informatie, bouwt zich op tot een grote berg informatie. Op een gegeven moment is jouw SD kaartje vol met kleine beetjes informatie en werkt hij niet meer. Er bestaat zelfs een kans dat het SD kaartje er volledig mee stopt. En dat wil je niet, geloof mij!


Het voordeel

Het voordeel van jouw SD kaartje formatteren is dat de snelheid van jouw kaartje hoog blijft. Dat is wel zo fijn als je veel achter elkaar fotografeert. Daarnaast behoud je de hoeveelheid opslag waarmee jij het kaartje hebt gekocht. En het grootste voordeel is natuurlijk, de levensduur van een SD kaartje. Zo’n kaartje gaat veel langer mee, als jij er goed voor zorgt en hem steeds goed formatteert.


Hoe doe formatteer je een SD kaart?

Je kunt via jouw camera jouw SD kaartje formatteren. Bij Canon valt die optie onder het menu en dan ‘set-up’. Google jouw camera + SD kaart formatteren en je vindt uitleg hoe jij dat kunt doen.


In het kort

Oké dus in het kort:

  1. Formatteer jouw SD kaart om de levensduur te verlengen.

  2. Formatteer jouw SD kaart om te voorkomen dat ‘ie crasht tijdens het fotograferen.

  3. Je kunt het SD kaartje formatteren via jouw camera.

  4. Maar formatteer alleen wanneer je zeker weet dat alle gegevens zoals foto’s en video’s op jouw computer staan, want weg is weg!

Conclusie

Ik hoop dat jij vanaf nu altijd jouw SD kaartje formatteert. Het is een kleine moeite maar met grote uitkomst. Ik heb vorig jaar een SD kaart te lang niet geformatteerd en die werkte dus niet meer tijdens het shooten. Ik had het geluk dat ik alle belangrijke foto’s voor klanten op mijn computer had staan. Maar nu formatteer ik na elke shoot mijn SD kaart om dit te voorkomen!


Toch een nieuw SD kaartje kopen?

Shop via deze link een SD kaartje!*


* Dit is een affiliate link. Dit betekent dat ik een klein percentage over het aankoopbedrag ontvang. Uiteraard hoef jij niks extra's te betalen!

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page