top of page

VIDEO: wat is een compositie voor productfotografie?

Bijgewerkt op: 1 sep. 2021

Composities, een woord wat veelal voorkomt als het gaat om visuele kunst. Ook in productfotografie speelt een compositie een grote rol. Denk aan hoe het beeld wordt opgebouwd. In deze video leg ik jou uit wat een compositie is, welke soorten er zijn en welke ik graag gebruik. En jij kunt deze uiteraard ook gaan gebruiken!


Wat is een compositie?

Het woord compositie komt van het woord componeren. En dat betekent ordenen of samenstellen. Een compositie is dus eigenlijk de opbouw of een samenstelling van elementen die de foto vormen. In productfotografie gaat het dan om jouw product, de props en de achtergond die jij hebt gekozen.


Wat voor soorten composities zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten composities. De meest bekende is de regel van derden. Daarbij deel je het beeld in in 9 gelijke vlakken. Wanneer je het hoofdonderwerp, jouw product, op een van de kruispunten plaatst, wordt het beeld sterker dan wanneer je dat niet doet.


Daarnaast is de gulden snede ook een veel voorkomende compositie. De gulden snede en de regel van derden lijken erg veel op elkaar. Beide gebruiken 9 vlakken, maar de gulden snede heeft geen gelijke vlakken. Hierbij zijn de vlakken afgeleid van/gebaseerd op een wiskundige berekening.


Naast deze composities, zijn er nog veel meer. Denk aan:

  • Symmetrische compositie: twee zijden gelijk

  • Asymmetrische compositie: twee zijden ongelijk

  • Centrale compositie: in het midden

  • Diagonale compositie: in een schuine lijn

  • Driehoekscompositie: vormen samen een driehoek

  • Overall compositie: patroon


Het is van belang dat wanneer jij besluit te werken met een van de composities, dat je goed begrijpt waar jouw product in zo’n compositie moet liggen. Wanneer je een compositie net niet goed uitvoert, kan het een veel zwakker beeld worden.


Welke gebruik ik graag?

Ik probeer te variëren als het gaat om composities, maar ik betrap mijzelf er op dat ik het meest werk met de regel van derden. Ik heb op zowel mijn camera als op mijn smartphone camera een raster ingesteld. Op deze manier kan ik gemakkelijk het product plaatsen op een van de kruispunten van het raster.


De regel van derden is daarmee ook de makkelijkste compositie om te gebruiken. Ik raad jou dan ook aan om eens te experimenteren met deze compositie. Stel een raster in en wanneer je besluit te fotograferen, plaats dan jouw product op een van de kruispunten van het raster!


Conclusie

Uiteindelijk is het belangrijkste onderdeel van de foto, de balans. Klopt de positie van het product ten opzichte van de rest van de foto. Vaak voel je zelf wel een beetje aan of een foto goed voelt of beter kan. En als je denkt dat de foto beter kan, verplaats jouw product eens naar een andere plek in jouw compositie. Of werk met een andere compositie! Ontdek wat werkt voor jou!


Wil jij ook aan de slag met composities maar weet je niet waar te beginnen? In mijn basiscursus Fotografie voor Webshops heb ik een volledige les gecreëerd om composities inclusief duidelijke voorbeeldfoto's. Je kunt hier jouw ticket voor de basiscursus Fotografie voor Webshops kopen!

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page