Het bokeh effect met kerstverlichting in jouw productfoto
Ga aan de slag met het creëren van een productfoto met het bokeh effect! Ik hoor je denken: wat is bokeh? Of wellicht ken je de term wel, maar ben je vooral benieuwd hoe je een bokeh effect creëert in jouw productfoto. Ik leg het je allemaal uit in deze blog!
Het woord ‘bokeh’ komt van het Japanse woord ‘boke’, wat ‘onscherp’ betekent. Het drukt de kwaliteit van de onscherpte in een foto uit. Oftewel: een onscherpe achtergrond met een scherpe voorgrond.
In productfotografie betekent het dus dat jouw product op de voorgrond van de foto staat en deze is volledig scherp. Maar de achtergrond is een bepaalde afstand van jouw product vandaan waardoor deze - door bepaalde instellingen van jouw camera - onscherp wordt. Hiermee creëer je het bokeh effect.
Het bokeh effect ziet er niet alleen prachtig uit, het heeft ook een groot voordeel: alle aandacht van de productfoto met bokeh gaat naar jouw product. Er is niets anders te zien dan jouw product en een onscherpe achtergrond.
Je kunt op meerdere manieren het bokeh effect creëren, maar een van de manieren is werken met lichtjes op de achtergrond. En nu de feestdagen voor de deur staan, gaan we in deze blog aan de slag met feestlichtjes op de achtergrond voor het bokeh effect.

Wat heb je nodig voor een feestelijke productfoto met bokeh effect?
Om te beginnen bedenk je welk product de spotlight mag pakken in deze productfoto met bokeh effect. Kies een product uit waar jij blij van wordt. Vervolgens heb je feestlichtjes nodig op de achtergrond. Dat kunnen de lichtjes in de kerstboom zijn. Of je kunt lichtjes op de muur hangen met bijvoorbeeld schilderstape. Vervolgens werk je met jouw camera en lens om het bokeh effect te creëren.
Voor het beste bokeh effect op jouw productfoto, heb je een lens nodig met een vast brandpunt, zoals 50 mm. Voor het bokeh effect draait het volledig om het diafragma, deze zorgt er voor dat de achtergrond scherp of onscherp wordt. Dit soort lenzen kunnen vaak hoog in diafragma waarmee je zo’n onscherpe achtergrond creëert.
Andere lenzen die goed werken voor het bokeh effect zijn: 100 mm, 85 mm en 35 mm. Ikzelf werk vrijwel altijd met de 50 mm lens voor het bokeh effect.

Hoe maak je het bokeh effect
We gaan aan de slag met het creëren van de productfoto met het bokeh effect. Plaats jouw product op de voorgrond en zorg dat er voldoende ruimte is tussen het product en de lichtjes. Bij een klein product is ongeveer een meter genoeg. Bij een groot/groter product heb je wellicht meer ruimte nodig. Het is van belang dat er voldoende afstand tussen het product en de lichtjes zitten, zodat de lichtjes echt onscherp worden.
Een paar tips om het product zo goed mogelijk te fotograferen met het bokeh effect. Het is belangrijk dat je zo dicht mogelijk op het product zit met het fotograferen. Het hoeft geen detailfoto te worden, maar je wilt wel alle focus leggen op het product. Test hoe dichtbij jouw camera kan komen, zonder dat het een detailfoto wordt.
Ook wil je jouw product op ooghoogte fotograferen. Je zorgt er voor dat het midden van het product ook het midden in de foto is. Op deze manier zorg je dat de verhouding van het product in tact blijft en dat er genoeg ruimte om het product heen is voor het bokeh effect.

De camera instellingen
Om een onscherpe achtergrond te creëren, werk je met een groot diafragma. Wat betekent dat je met een klein getal werkt. Hoe lager dat getal is, hoe meer licht er in de lens valt. Maar ook: hoe onscherper de achtergrond wordt. Volg je het nog?
Mijn 50 mm lens heeft als laagste diafragma getal f/1.8 en deze gebruik ik ook voor het bokeh effect.
Vervolgens stel je de overige instellingen in. Zorg dat je de ISO zo laag mogelijk houd omdat je ruis wilt voorkomen. De sluitertijd houd je zo snel mogelijk, om geen beweging te vangen in de productfoto.
De instellingen die ik gebruikt heb in mijn productfoto met bokeh effect zijn:
Diafragma: f/1.8 (zo hoog mogelijk)
ISO: 125 (zo laag mogelijk)
Sluitertijd: 1/100 (zo snel mogelijk)
Het is natuurlijk afhankelijk van het hoeveelheid licht je hebt op het moment van fotograferen. Pas de ISO of de sluitertijd aan als je te weinig licht in de foto kunt vangen. Zorg er wel voor dat het diafragma zo hoog mogelijk blijft, deze zorgt voor het bokeh effect.

Een paar tips voor het bokeh effect
Hoog diafragma werkt het best, hoe hoger hoe beter
Gebruik lenzen met een vast brandpunt (zoals 50 mm)
Hoe groter de afstand tussen het product en de achtergrond, hoe meer het bokeh effect ontstaat
Fotografeer zo dicht mogelijk bij het product en op ooghoogte van het product
Gebruik licht van achteren (zoals de feestlichtjes) voor het ultieme bokeh effect
Met het bokeh effect in jouw productfoto’s in combinatie met feestlichtjes creëer je een opvallend beeld! Jouw volgers zullen even stilstaan bij het beeld en misschien wel onder de indruk zijn. Dat heeft alleen maar positieve gevolgen: hoe langer jouw potentiële klant stilstaat bij jouw foto, hoe groter de kans is dat zij over gaan tot aankoop!
Voor het bokeh effect in feestelijke productfoto’s heb je dus feestlichtjes nodig (in de boom of aan de muur), jouw product, een camera en een lens met een vast brandpunt (zoals 50 mm). Speel met de instellingen maar zorg voor een hoog diafragma voor een onscherpe achtergrond, waarmee jij het prachtige bokeh effect kunt creëren in jouw productfoto!
Heb je een productfoto gemaakt het met bokeh effect na het lezen van deze blog? Deel het op Instagram en tag mij!
Wil je meer leren over het werken met verschillende instellingen van jouw camera? Hoe je op andere momenten ook een onscherpe achtergrond kunt creëren en er altijd precies kunt zorgen voor voldoende licht in jouw productfoto? Doe mee met mijn online cursus Fotografie voor Webshops en leer alle /ins and outs/ over jouw camera, fotostyling en nabewerking! Klik hier voor meer informatie.