top of page

Een nieuw jaar en een nieuwe Instagram feed met productfoto’s

Een nieuw jaar is gestart en dan voelt het altijd alsof er weer een frisse wind door mijn productfoto’s heen mag gaan. Ik krijg inspiratie voor nieuwe productfoto’s die samen weer een fijne Instagram feed zullen gaan vormen. Ik wil bijvoorbeeld mijn styling een beetje veranderen en meer spelen met de nabewerking. Ik fotografeer nu voornamelijk lichte beelden, maar zijn ietwat donkere beelden niet ook tof? Dat zijn vragen die ik mijzelf stel met het bedenken van mijn Instagram feed voor het nieuwe jaar (en voornamelijk voor de maand januari). Maar waar moet je op letten als je aan de slag gaat met een nieuwe Instagram feed? Ik leg het je uit in deze blog!

Oude Instagram posts verwijderen?

Ik krijg wel eens de volgende vraag: ik wil opnieuw beginnen met mijn Instagram feed, zal ik alles verwijderen? Mijn antwoord: nee, niet doen!


Ten eerste is het niet praktisch voor de mensen die op jouw Instagram feed terecht komen en er staan weinig of zelfs geen productfoto’s op. Ze hebben dan geen idee wat jouw Instagram inhoud en besluiten snel weg te gaan. Dat is zonde, zeker als je die potentiële volgers wel iets te bieden hebt!


Daarnaast is het niet erg om te gaan veranderen in stijl van jouw Instagram feed als het oude nog zichtbaar is. Het laat juist zien dat jij met jouw bedrijf aan het groeien bent en daarbij jouw stijl (van dit geval jouw Instagram feed) ook verandert!


Als laatste is het niet verstandig om alle oude posts te verwijderen omdat volgers deze wellicht hebben opgeslagen! Als je waardevolle tips deelt van jouw producten, worden deze vaak opgeslagen op Instagram. Het doel van opgeslagen posts is dat deze nog vaak worden opgezocht en opnieuw worden gelezen. Het is zonde als jouw volger ineens deze waardevolle tips niet meer kan vinden.


Wat dan wel doen?

Maar wat kun je wel doen als je een nieuwe Instagram feed wilt beginnen? Ik geef je graag een aantal tips!


Begin met het bepalen wat je anders wilt in jouw nieuwe Instagram feed met productfoto’s. Wil je misschien andere kleuren gebruiken? Wil je een andere stijl uitstralen, bijvoorbeeld van minimalistisch naar sfeervol? Wil je een andere nabewerking gebruiken op jouw productfoto’s? Als je begint met een plan is het ook makkelijker om content te creëren voor jouw Instagram feed met productfoto’s.


Je kunt vervolgens bepalen of je direct start met de nieuwe stijl van jouw Instagram feed of dat je nog een overgang creëert. Als je voor een overgang kiest, creëer je nog een aantal productfoto’s die een beetje van beide stijlen heeft. Dus je mixt als het ware de verschillende kleuren, styling of nabewerking. Dit kun je verdelen over 3 tot 6 Instagram posts. Vervolgens kun je over gaan naar jouw nieuwe Instagram feed met productfoto’s.


Geen zin om productfoto’s te maken voor een overgang op jouw Instagram feed? Ga dan direct aan de slag met jouw nieuwe stijl!De inhoud van jouw nieuwe Instagram feed

Nu is het tijd om te bepalen wat je precies gaat delen op jouw Instagram feed. Je verkoopt prachtige producten, dus die verdienen zeker een plekje! Maar het is ook waardevol om inhoudelijke posts te delen en meer jezelf te laten zien.


Jezelf meer laten zien, je leest het goed! Het is zo interessant om te zien wie er achter een Instagram account en een webshop zit. Wanneer je jouw gezicht vaker laat zien, creëer je sneller het vertrouwen van jouw potentiële klant. En dat vertrouwen zorgt weer voor een hogere kans op aankoop van een product. Dat is natuurlijk het belangrijkste doel!


Maar wat kun je delen in inhoudelijke posts rondom jouw product? Het is altijd goed om te laten zien hoe jouw product precies werkt. Ook als de werking heel erg voor de hand ligt. Stel je verkoopt een pen, dan zou ik graag de pen in gebruik zien. Ik wil zien hoe de pen schrijft, welke kleur inkt de pen heeft en hoe groot de pen is.


Je kunt er ook voor kiezen om verschillende details van het product uit te lichten. Zoals het materiaal waar het van gemaakt is, de inhoud van het product of het formaat van het product. Je kunt dezelfde productfoto’s die je nodig hebt voor jouw webshop, ook gebruiken in jouw Instagram feed!


Of neem jouw volgers eens mee achter de schermen van jouw bedrijf! Dat kun je doen in Instagram story, maar je kunt ook behind the scenes foto’s plaatsen in je feed. Of maak een behind the scenes video in reels.


En dan nog de foto’s van jouw prachtige product. Zorg er voor dat er afwisseling zichtbaar is in jouw Instagram feed met productfoto’s. Een variatie van foto’s zorgt er voor dat je langer naar de feed blijft kijken omdat je steeds een andere foto ziet.


Wissel tussen detailfoto’s, flatlays, het product in gebruik en foto’s van jou. Je kunt eventueel nog grafische posts creëren met daarin tips verwerkt.


Maar houd altijd je nieuwe Instagram feed-stijl in je achterhoofd. Zodat je gemakkelijk al jouw nieuwe productfoto’s in deze stijl kunt fotograferen en je Instagram feed er als een geheel uit blijft zien!

In het kort

Nog even in het kort over jouw nieuwe Instagram feed met productfoto’s. Moet je oude productfoto’s uit je feed verwijderen? Nee dat is niet nodig. Je wilt geen lege Instagram feed hebben waar jouw potentiële klant geen informatie over jouw bedrijf kan vinden.


Als je wel een nieuwe Instagram feed wilt beginnen, bepaal dan eerst wat je wilt vernieuwen. Zijn dat de kleuren, de styling of de nabewerking. Creëer vervolgens een variatie aan productfoto’s in deze nieuwe stijl. Wissel deze productfoto’s af met foto’s van jezelf zodat je vertrouwen bij jouw potentiële klant creëert!


Vind je dit interessant en wil je meer leren over productfotografie? Wil je een solide basis creëren van de productfoto’s die jij gaat maken door middel van een herkenbare styling en nabewerking? En wil je ook nog eens jouw camera door en door kennen? Dan is mijn online cursus Fotografie voor Webshops iets voor jou! Klik hier voor meer informatie!

webshop (1).png

Ik ben Emmely, fotograaf voor webshops. Sinds 2018 werk ik als freelance productfotograaf en nu is het tijd om mijn kennis weer door te geven aan jou! 

CATEGORIEËN 

In vijf stappen

betere productfoto's

A4 Content Emmely (15).png
bottom of page